2011. május 2., hétfő

Húsvét és május 1. Olaszországban

Az utóbbi 10 napban Olaszország igencsak bővelkedett ünnepekben.
Április 24-25. mint mindenhol itt is húsvét volt. Az olaszok nagy része szereti ezt az ünnepet baráti körben tölteni, nem olyan családi esemény mint a karácsony, elég csak a mondásra gondolni: "A Natale con i tuoi, a Pasqua con chi vuoi". Azaz: karácsonykor a családdal, húsvétkor akivel akarod. Ahogy én az ismerősök körében tapasztaltam a legnépszerűbb program az volt, hogy baráti társaságok egy agriturismóban (falusi turizmus) ebédeltek hétfőn és aztán ottmaradtak egész délután. Volt persze aki inkább piknikezni ment vagy aki (kihasználva a hosszú hétvégét) elutazott valamerre. És voltak olyanok, mint mi, akikre a mondás nem volt érvényes és családi körben töltötték ezt az ünnepet is.
Április 25. itt egyébként is ünnep lett volna, a felszabadulás ünnepe, elég pech volt, hogy pont egybeesett húsvéttal.
Ezen a hétvégén pedig május 1-ét ünnepelték Olaszországban is (ismét pech, hogy ez az ünnep vasárnapra esett). Ezt általában megint csak piknikezve, a szabadban, kirándulással szokták eltölteni, illetve a szakszervezetek rendeznek különböző programokat. Idén természetesen a válságról és a munkaerőpiac igencsak kilátástalan helyzetéről szónokoltak.
Idén május 1-én viszont egy másik esemény miatt került Olaszország és főleg Róma az érdeklődés középpontjába. II. János Pál pápa boldoggá avatására érkezett rengeteg (egyes adatok szerint másfél millió) hívő az örök városba, sok millióan pedig a tévéből követték világszerte. Érdekes volt, amikor hónapokkal ezelőtt az egyik tévéműsorban (Striscia la notizia) körbeérdeklődtek a római szállodákban, hogy mennyibe kerül a május 1-i hétvégére egy szoba. Mindenhol egységesen 1000 (nem elírás, ezer) euró körül volt egy szoba egy éjszakára. Nem tudom, hogy utána végülis megmaradt-e ez az ár vagy lejjebb vitték, mindenesetre az összes szálloda tele volt, sokan hálózsákban aludtak az utcán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése